Vi är Gardin Olsson

Gardinhantverk i andra generationen

Det fanns en tid när gardiner betraktades som den allra viktigaste inredningsdetaljen. En tid då det var alldeles självklart att varje fönster i hemmet skulle kläs med omsorg och där vissa rum alltid fick nya kläder efter säsong eller högtid.

Det var på den tiden, året var 1958, som Olsson startade sin bosättningsbutik på Väster i Jönköping. Naturligtvis hade butiken även en liten sömnadsateljé där kunderna kunde få gardiner skräddarsydda för sitt hem och sin personliga smak. Och det var den butiken som mina föräldrar, Barbro och Lars, tog över 1965. Mamma och pappa hette Lundahl, men namnet Olsson fick butiken behålla.

Själv växte jag mer eller mindre upp i ateljén. Jag läste läxorna medan symaskinen surrade i bakgrunden och var lika ivrig varje gång som det kom nya leveranser av tyger. Färgerna, formerna och känslan av olika texturer under händerna… Jag såg förstås också att livet som egenföretagare är krävande med långa dagar och mycket jobb – men att det även kan vara en härlig utmaning och väldigt kul. Och så kom det sig att jag också blev en ”Olsson”!

I dag är vi ett av Jönköpings, kanske Sveriges, äldsta gardin- och inredningsföretag och en ganska sällsynt fågel. För trots att inredningsintresset bara växer, har antalet hantverkare som specialiserar sig på gardiner minskat. Och vi som fortfarande arbetar med klassiskt gardinhantverk får därför möjligheten att jobba med roliga uppdrag för kunder över hela Sverige. Uppdrag där färg, form och inredningsglädje står i fokus och där gardinerna är en härlig och oskiljaktig del av helheten. Med åren har vi också utvecklat verksamheten med textilier som gemensam nämnare; vi hjälper dig att klä dina möbler med matchande tyger, hittar de perfekta kuddarna och plädarna till soffhörnet och nosar upp de läckraste inredningsdetaljerna.

Att varje dag få möta och jobba med kunder som också kan bli kära i ett tyg, och som blir glatt häpna när de känner tyngden och kvaliteten i en handsydd gardinlängd – det är varje gardinhantverkares dröm. Varmt välkommen till oss på Gardin Olsson!

// Kristina Hjert
Gardinmakare i andra generationen

Vad har ni ­för stil egentligen?

Det enkla svaret är att vår stil är våra kunders stil. Beroende på hur ditt hem eller varumärke ser ut så skapar vi gardiner och inredningslösningar som speglar just din inredningsstil. Är du osäker? Då sätter vi stilen tillsammans, med utgångspunkt från det som du tycker om. Som alla andra inredningsproffs har vi koll på de senaste nyheterna och trenderna, och du kan räkna med att vi alltid är pålästa. Men visst, om vi ska beskriva vår egen stil så har vi ändå en dragning åt det klassiska, bekväma och tidlösa – men alltid med en twist.

Några av våra leverantörer:

Astrid, Ralph Lauren Home, Morris & CO, Romo, JAB Anstoetz, Luxaflex, Lindhs, Mark Alexander, Sanderson, Villa Nova, Designers Guild och Casamance, Trapiche, och Ludvig Svensson hör till våra mångåriga leverantörer som tillsammans står för ett komplett utbud av textilier och tillbehör för gardiner, möbler och inredningsaccessoarer. Självklart kan vi också beställa hem tyger och sy gardiner från andra populära varumärken, Svenskt Tenn är ett av dem.

Några tankar om hållbarhet

Slit och släng är inte Gardin Olssons melodi. Genom att föreslå lösningar som håller över tid även när livet och hemmet förändras, och välja textilier av hög kvalitet, blir våra gardiner en hållbar investering både ur ett  miljömässigt och ett ekonomiskt perspektiv.  Det händer faktiskt ganska ofta att våra kunder är lika nöjda nu med gardinerna som de köpte för 20 år sedan. Och många är de gardinuppsättningar som vi fått i uppdrag att sy om i samband med en flytt eller för att de ska gå i arv till en ny generation.